Hoppa till innehåll

Historik

Föreningens fem hus byggdes mellan åren 1931-­1933. Arkitekt var en av HSB:s grundare, Sven Wallander. Föreningen består idag av 789 lägenheter och 57 lokaler i sju fastigheter (fem hus).

Föreningen bildades 1 oktober 1931. Husen började byggas 1931 på Vitalisvägen ojämna nummer mot parken. Bygget fortsatte därefter västerut och det sista huset i föreningen blev färdigställt på Frödingsvägen 1933. Idag är Brf Fredhäll en av Stockholms största bostadsrättsföreningar.

Byggstilen förändrades under byggnationen, exempelvis har inte de första fastigheterna balkonger. När man kom till kvarteret Purpur installerade man centralfläktar istället för självdrag genom kanaler som de första husen har. På Purpur 2 blev det genomgående vindar och på Purpur 1 blev det även en källargång genom hela fastigheten.

Föreningen värmdes under en lång tid upp av stora oljepannor som var placerade i pannrummet på Vitalisvägen 8 (detta är skälet till att våra fastighetsskötare fortfarande kallas maskinister). Numera värms vi, liksom stora delar av Stockholm, upp av fjärrvärme. Fjärrvärme kräver en betydligt mindre yta varför det gamla pannrummet numera hyrs ut.

Förr fanns det stora vedeldade tvättstugor med tillhörande torkvindar i vissa trappuppgångar. Tvättstugorna renoverades och flyttades i samband med det stora stambytet i början av 1990-talet. Många av torkvindarna gick åt vid vindsprojektet i slutet av 1990-talet.